aprill 29, 2016

Elas kord...

2. aprillil tähistatakse rahvusvahelist lasteraamatupäeva. IBBY Brasiilia sektsioon on saatnud selleks puhuks maailmale sõnumi pealkirjaga „Elas kord”. Sõnumi autoriks on Brasiilia lastekirjanik Luciana Sandroni, plakati autoriks on kirjanik ja illustraator Ziraldo.
Kutsume lapsi üles kirjaniku lugu ise illustreerima ja loost inspireeritud lasteraamatupäeva plakatit joonistama.

Parksepa Keskkooli 3. ja 5. klassi õpilased illustreerisid seda lugu.
Juttu saad lugeda SIIT.
Õpilaste joonistatud pilte saab vaadata IBBY Eesti Facebooki lehelt.




Parksepa õpilaste pildid:

aprill 27, 2016

HITSA tehnoloogiapäev

23. aprillil toimus Tallinna Kultuurikatlas HITSA Tehnoloogiapäeva raames HITSA õpilaskonkursi „Maailmariik Eesti“ finaal. Võrumaalt pääsesid finaali õpilaste tööd kolmest koolist: Haanja Kool, Võru Kreutzwaldi ja Parksepa Keskkool.

Õpilaskonkursile laekus 175 digiloovtööd ligi 70 koolist üle Eesti, konkursil osales üle 500 õpilase vanuses 5-20. Konkursi eesmärk on anda õppijatele võimalus rakendada põnevaid uuenduslikke ideid ja arendada seeläbi tehnoloogiliste vahendite kasutamise oskust oma huvidest lähtuvalt. Digiloovtööde konkursile "Maailmariik Eesti" sai esitada töid kahes võistluskategoorias: Lahe Asi (animatsioon, videofilm, digitaalne õppematerjal või tikkimismasinaga loodud käsitööese) ja ProgeTiiger (arvutimäng, mobiili äpp, elektrooniline muusikapala või 3D-tehnoloogiaga loodud töö).

Lahe Asi kategoorias tegid Franz ja Hendrik animatsiooni "Piir peab". Animatsiooni tegemiseks kasutasid nad legoklotse. Iga väiksemgi liigutus pildistati. Pärast pandi pildid kiiresti liikuma. Nende tegemistest võib lugeda leheküljelt piirpeab.weebly.com

ProgeTiigri kategoorias tegid Gerda ja Astrid arvutimängu "Lõuna-Eesti ilusad paigad" TinyTap programmiga. Selles mängus tuleb välja lõigatud tükid panna õigetesse kohtadesse. Siis saad teada rohkem selle koha kohta. Mängu loomisest ja valmis mängu saad vaadata leheküljelt http://eestisonhea.weebly.com/




Finaaliks tuli oma töö kohta koostada plakat. Oma tööd pidi žürii liikmetele ja teistele huvilistele tutvustama. Kui esimene tutvustamine läks mõlemal rühmal arglikult, siis järgmised juba ladusamalt. Järgmisel aastal lubasid nad osaleda HITSA õpilaskonkursil.
AITÄH, HENDRIK, FRANZ, ASTRID JA GERDA! OLITE TUBLID!
Franz ja Hendrik tutvustavad oma tööd

Gerda ja Astrid on valmis rääkima oma mängust

Kõik finalistid said kingituseks selfie stick´i ja diplomi. Lisaks oli terve päev täis huvitavaid tegemisi.
Näiteks sai geeni kiirtestiga kontrollida oma soodumusi, teha endast 3D-mudeli, luua hologrammi ja panna selle peopesal tantsima, näha, kuidas DJ arvutis muusika sünnib, panna end proovile Rakett 69 katsetes, droone lennutada jpm.


aprill 21, 2016

Karikatuurivõistlus "Mida naerad, koolijüts?"

Selle aasta teema oli "Aias ja põllul".
Loe lähemalt Õpetajate Lehest.
Parimate tööde pilte näeb SIIT
Parksepa Keskkooli 3. klassi õpilased osalesid ka karikatuurivõistlusel.
Nende karikatuurid:

aprill 17, 2016

Kloun Ummi

Neljapäeva, 14. aprillil käis külas kloun Ummi.

Battle of Complete Crew

9. aprillil toimus Põltsamaal Battle of Complete Crew breigivõistlus. Võru võistkond sai III koha. Selles võistkonnas käib beikimas 5.b klassi õpilane Franz.


1.-6. klassi õpilaste preemiareis

Võru Vallavalitsus korraldab igal kevadel oma valla koolide 1.-6. klasside parimatele õppuritele preemiareisi. Sel aastal käisime 8. aprillil reisil Läti Vabariigis.
Sõitsime üle Rõuge ja Krabi Kornetisse. Teel sinna rääkis giid meile Lätimaast ja lätlastest. Kornetis ronisime Drauskase linnamäele. Sealt saime nautida uhket vaadet Haanja kõrgustikule.
Edasi sõitsime Aluksnesse. Seal tegime väikese jalutuskäigu Aluksne lossipargis, kus otsisime üles graniitobeliski, Aiolose templi, Aleksandi paviljoni. Jätkasime sõitu Gulbenesse, kus sõime lõunat. Gulbenest alustasime rongisõitu kitsarööpmelisel rauteel Aluksne poole. Sinna me rongiga ei jõudnudki. Teel toimus rongirööv ja kõik reisijad aeti rongist välja. Röövlid panid meid tegema igasuguseid toredaid ülesandeid: õpilased pidid õpetajatele ütlema midagi head ja pärast õpetajad õpilastele, pugema kolmnurga alt läbi kaaslast kõrvast hoides ja ikka midagi head öeldes, limbot tantsima. Jõudnud röövlite laagriplatsile, andsime vande, laulsime hümni, heiskasime lipu ja tegime ühispildi.

Edasi pidime täitma igasuguseid lõbusaid ülesandeid: panema jalga suured püksid, hoidma lusikas muna ja jooksma; tantsima "Lapaduud", tegema rühmaga jooksu, otsima kuldmune, pugema läbi nöörist tehtud ringi. Röövlite pealikuks oli punaste juustega naine, kes ähvardas meid enda juurde orjaks jätta, kui me usinasti ei tegutse. Tegelikult oli ta väga hea pealik: andis meile maitsvat putru, teed ja kommi. Enne äraminekut saime osta meeneid. See rongirööv oli ikka vahva.
Ja nii ei jõudnudki me rongiga Aluksnesse. Saime sinna oma bussiga. Aluksnes külastasime loodusmuuseumi http://naturemuseum.blogspot.com.ee/p/exhibitions.html. Õpilastele meeldisid fluorestseeruvad kivimid. Saime uurida lindude topiseid, kuulata lindude laulu, uurida kivistisi ja kivimeid, tähtkujusid ja igale tähtkujule sobivaid kivimeid. Kes tahtis, sai kivimeid ka osta.
Enne kojutulekut tegime ka väikese jalutuskäigu ordulinnuses. Linnus ehitati Alūksne järve suurimale saarele 1342. aastal Liivi ordumeistri Burchard von Dreilebeni ajal. Maismaaga ühendas linnust 120 meetri pikkune puusild.
Aitäh reisi korraldajatele huvitava päeva eest!

Playback

Neljapäeval, 7. aprillil toimus koolis Playback Show. Sündmusest võttis osa kaksteist klassi viieteistkümnest. Kõik, kes üles astusid on tublid ning väärt tunnustamist, sest julge pealehakkamine, koos tegemine ja mänguilu, on juba pool võitu. Esitusi kuulis seinast seina – kõlasid eestimaised lood ja tegijad, aga loomulikult olid kohal ka külalised välismaalt.
 

aprill 03, 2016

Allveelaev Sankt Parksepa

1. aprill on koolis alati olnud naljapäev. Sel aastal oli meie kool maskeeritud allveelaevaks. Klassidest said kajutid, direktori kabinetist kapteni ja õppealajuhataja kabinetist tüürimehe ruum. Iga õpilane sai koolimajja sisenedes pardakaardi. Vahetundides loositi välja kaardil olnud numbrite vahel auhindu. Eks natuke nalja tehti ka õppetundides, kus tuli püüda kala, voltida laevukesi, päästa jääkarusid jne. Ei puudunud merelaulud ja mereteemalised kellahelinad.


aprill 02, 2016

Steni muinasjutuvõistlus


6. septembril algas taas Steni muinasjutuvõistlus. See päev on Steni sünniaastapäev, seekord neljakümne viies. Noorelt lahkunud ja lapsena humoorikaid ning sõbralikust vaimust kantud loomamuinasjutte kirjutanud poisi vanemad Ann ja Ants Roos annavad kirjutamispisikust nakatunud lastele nüüd juba 24. korda võimaluse oma loominguga välja tulla. Steni muinasjutuvõistluse eesmärk on õhutada lapsi end oma emakeeles loovalt ja leidlikult väljendama, arendada nende kirjaliku eneseväljenduse oskust ning väärtustada noorte kirjutamishuviliste tegevust.

Sten Roosi 24. muinasjutuvõistlusele laekus kokku 451 muinasjuttu. See on rekord – nii palju muinasjutte pole kunagi varem lapsed saatnud. Täna, lasteraamatupäeval, olid parimate muinasjuttude autorid ja nende vanemad kutsutud Tallinna raekottta, kus anti kätte auhinnad.


Janely auhindadega

http://online.le.ee/2016/04/02/sten-roosi-muinasjutuvoistlus-jagas-tana-raekojas-auhindu/

Parksepa Keskkooli 5. klassi õpilased saatsid võistlusele 25 tööd.
Kõige paremale kohale, 8. kohale tuli Janely töö "Karupoja sügav uni".
Teisi meie kooli õpilaste töid võid lugeda SIIT

Parimad tööd avaldatakse ajakirjas Hea Laps.

Päev Ülenurmel

Käisime 4. aprillil koos 4. klassiga Eesti Põllumajandusmuuseumis.
Kui kohale jõudsime, oli meil veel aega ja me sõime õuna. Edasi räägiti meile, et kõige esimesena läheme leiba tegema. Pesime käed ära ja istusime laua taha. Perenaine rääkis meile leiva ajaloost ja vanadest kommetest. Pärast seda hakkasimegi leivateoga pihta. Perenaine oli taigna valmis teinud, kuna selle tegemine võttis mitu päeva aega. Sellest tainast sai igaüks mätsida endale väikese pätsikese. Leivad ahjus, asusime võiteo kallale. Koor oli piima seest koorelahutajaga välja võetud. Kui seda piisavalt kloppida, lähebki see võiks. Kloppisime mis me kloppisime, koor ei tahtnud kuidagi paksemaks minna. Alles pärast pooletunnist masina vända ringiajamist oli töö tehtud ja suur kollane võitükk masinas.
Nüüd võisime edasi lauta minna. Laudas oli väga palju loomi: küülikud, lambad, kitsed ja üks suur must lehm. Laudast läksime edasi järgmisesse hoonesse, kus olid igasugused riistad, millega vanal ajal jahu jahvatati. Kuulasime natuke nende tööriistade ajalugu ja siis saime ka ise nendega tegutseda.
Pärast töö tegemist läksime sööma. Söögi kõrvale saime omatehtud leiba ja võid. Küll maitses hästi.
Kõhud täis, oligi aeg koju minna.
Oli väga tore ja õpetlik reis.
Viktoria
3. klass
Viljapeksumasin