november 05, 2016

I laste liikluskonverents

Neljapäeval, 13. oktoobril toimus Eesti Maanteemuuseumis I laste liikluskonverents. Konverents toimus koostöös Maanteeameti ennetustöö osakonnaga ja oli suunatud 3. klasside õpilastele ja nende õpetajatele.
Konverents seadis oma põhieesmärgiks ohutuse väärtustamise ja teiste liiklejatega arvestamise, kus tähelepanu alla võetakse võimalikud igapäevased (ohu)olukorrad liikluses. „Konverentsi sihtgrupi lapsi, 10-aastaseid noori jalgrattureid, peetakse täieõiguslikeks liikluses osalejaiks, mistõttu võivad nad olla täiskasvanuile partneriks ja abiliseks, mõistmaks turvalisuse olulisust,“ selgitas maanteemuuseumi liikluskasvatus pedagoog Triinu Õispuu.
Et nii noored lapsed tavaliselt konverentsidel ei osale, oli selle päeva üks ülesannetest ka selgitada, mis on üldse konverents, kus aeg-ajalt lapsevanemad käivad.
Konverentsi esimeses pooles said lapsed kuulata ettekanded erinevatelt esinejatelt, misjärel jätkusid tegevused õpipesades. Ajaloolist liiklusalast teadmist jagas maanteemuuseumi giid-pedagoog Neidi Ulst, Lõuna Prefektuuri esindas Marina Paddar, kes arutles teemal, kes on liikluses „tegija“. Kas see, kes võtab riske või see, kes oskab neid märgata? Tõnis Savi on rattaentusiastist arhitekt, tema rääkis lastele ratta erinevatest kasutusvõimalustest ja võrdles ratast teiste sõiduvahenditega ning arutles, miks on kasulik jalgrattaga asju ajada. Lisaks toimus põnev kiiver-krae katse.
Õpipesasid viisid läbi Maanteeameti ennetustöö osakonnast Sirli Tallo, Kai Kuuspalu ja Kerli Tallo; Lõuna Prefektuurist Marina Paddar ja MTÜst Aga Mina Getter Toome. Filmipesas arutlesid lapsed kaamera ees, kes on nende eeskujuks; foorumpesas osaleti näitlemise abil erinevates liiklussituatsioonides  ja leiti neile uutmoodi lahendusi; soovipesas said lapsed loovad olla ning kasutades erinevaid mooduseid, soovida Eesti rahvale liiklusteemalisi soove; mängupesas mängiti põrandamängu, kus õpiti liiklusalaseid ohtusid ennetama.
Laste liikluskonverents kuulub Maanteeameti algatatud ürituste sarja „Inimene teel“. Parksepa Keskkoolist osalesid konverentsil 3. klassi 4 õpilast: Kristjan Vaher, Theodor Krull, Alexander Soidla ja Reiko Suur.