oktoober 25, 2016

Tõravere Observatooriumis



Kolmapäeval, 12. oktoobril käisime Tõravere Observatooriumis. Kohale jõudsime küll pool tundi varem, aga giid oli juba kohal ja võttis meid lahkesti vastu.
Kõigepealt juhataski giid meid ruumi, kus oli suur kividega kaetud sein. See oli taevakaart, kus olid kividest kujutatud tähtkujud, Linnutee ja tähed. Giid rääkis sellest lähemalt ja seda oli põnev kuulata.
Edasi suundusime õue. Kõndisime mööda teerada, mille ääres kasvasid erinevate kaugustega kuused. Saime teada, et kuused moodustasid Päikesesüsteemi, kuigi nad polnud õiges suuruses, olid nad  süsteemi järgi olid õige kaugusega.
Lõpuks jõudsime  ümara katusega hoonesse. Selles asus suur teleskoop. Giid jutustas sellest ja seejärel avati ka luuk ning me saime läbi teleskoobi taevast vaadata. Kahjuks oli ilm pilves ja peale vihmapiiskade, mis olid teleskoobi ekraanile jäänud, me midagi peale halli taeva ei näinud. Vähemalt olime saanud oma silmaga näha ja käega katsuda Euroopa üht suurimat teleskoopi.
Korrus allpool saime näha päris meteoriiti, mis oli kunagi taevast alla kukkunud. Tegemist oli suure rauakamakaga. Saime näha ka mudeli pealt, missugune näeb välja Marsi pind. Ruumis oli veel palju põnevaid plakateid ja mudel, mis näitas Maa ja Kuu liikumist.
Järgmiseks juhatati meid ruumi, mis nägi välja nagu kinosaal. Seal näitas giid meile ekraanilt öötaevast, tähekogumikke ja udukogusid.
Oli väga põnev ja õpetlik päev Tõravere Observatooriumis.
 Elis, Karolin ja Hannes 
4. klass