detsember 29, 2015

Uma Lehe jutuvõistlus

11. detsembril toimus Võru Instituudis Uma Lehe 12. jutuvõistluse pidulik tänuüritus.
Jutuvõistlusele oli saadetud 140 juttu 77 kirjutajalt.
Parksepa kooli lapsed on vähemalt viis aastat oma jutte võistlusele saatnud.

Kõige parema laste kirjutatud jutu preemiad:
1. koht - Egert Suvi "Nigu Kavval-Ants Vanapagana puul tüül"
2. koht - Franz Krull "Tegijil juhtu joba vanastõgi"

Preemia väega häste kirotõdu jutu iist:
Susanna Mahnatśov - "Vanaao ullusõ"
Hans Erik Haljend - "Kummigumass", "Kuis vanal aol koolin käüti"
Hendrik Andrejev - "Hirmul omma suurõ silmä"
Gerda Michelson - "Kuis mi tuulõlohet linnutimi"
Astrid Runtal - "Minnu pandas võlaraamatuhe"
Iiris Aljes - "Suurõga ei olõ mõtõt vaiõlda"
Nele Jõgeva - "Targa aruga võõran kapin"

Tennämi Uma Lehe jutuvõistlusõl ütenlüümise iist:
Karolin Hõrak - "Käkmisemäng"
Marta Kaiv - "Võõras tull´ küllä"
Marko Läll -  "Essümise lugu"
Roland Mikson - "Kehv mälu"
Hannabel Muuk-Adrat - "Kuis mi hinnäst ilusas teimi"
Liana Parmask - "Võlsminõ"
Robert Runtal - "Kuis vorst kätte saia", "Kõva seeneline essüs mõtsa är"
Sander Suur - "Harjumus"
Tõnis Timmi - "Aprillinali"




detsember 24, 2015

Jõulupidu

Teisipäeval, 22. detsembril toimus koolis pidulik aktus-jõulupidu.
Peo avas mudilaskoor. Järgnes direktori sõnavõtt koos tunnistuste jagamise ja konkursi tänukirjade kätte andmisega.
1. klass koos Gerda, Hendriku ja Käroliniga esitasid näidendi "Võsa-Karla jõulutemp", mille lõppedes jõudis kohale ka jõuluvana.  Järgnesid klasside etteasted.
1. klass 
2. klass 
3. klass
4. klass
5.a klass
5.b klass
6. klass
Võsa-Karla jõulutemp


detsember 17, 2015

Unistuste reis Ecolines bussiga

Ecolines’i loovtööde konkursil pälvis peaauhinna Parksepa keskkool.
Ecolines Eesti korraldatud üle-eestilisest loovtööde konkursist “Võida klassireis!” võttis osa üle 1000 4.- 6. klasside õpilase 99 erinevast koolist. Peaauhinna ehk klassireisi Riiga võitis Parksepa keskkooli 4. klass.
Ecolines Eesti tegevjuhi Elis Kovaljovi sõnul pälvis võidu Parksepa keskkooli 4. klass, sest nende uskumatult meisterlikus töös oli ühendatud loovus, kunst ja käsitöö. “Juhendaja kaasabiga on loodud elektri toel liikuva bussi makett, mis on väga tõetruu ja lisaks sisaldab väga keerukaid elemente käsitöö ja tööõpetuse valdkonnast,” kirjeldab Kovaljov peaauhinna väärilist tööd.
Kuna saadetud tööde hulgas, mis võisid olla nii joonistuse, maali, meisterduse, foto või video formaadis, oli veel mitmeid väga häid töid, otsustas Ecolines anda välja lisaauhinna video ja joonistuse kategoorias. Videotest võitis Tartu Veeriku kooli 4. A klass, kelle lühifilm oli kokku pandud lustlikus toonis ning väga hästi filmitud, nii et säilis põnevus ja lõpplahendus oli innovatiivne ja lõbus. Joonistuste seas tunnistati parimaks Väike-Maarja gümnaasiumi 5. klassi ühistöö, mis on illustratiivne ja lõbus näide Ecolines’i bussipargist ja igapäevatööst.
Ecolines Eesti tegevjuhi Elis Kovaljovi sõnul oli tal suur heameel näha, et töid laekus nii palju ning tänab südamest kõiki osalejaid. “Lapsed olid väga loovad ja iga viimane kui meisterdus oli kaunis ja omapärane. Loovust ja taiplikkust jagus kuhjaga ja laste fantaasiamaailmal pole neid töid vaadates piire,” rõõmustas Elis Kovaljov saabunud tööde üle.
Konkursi “Võida klassireis!” peaauhinnaks on klassireis Riiga alustades sõitu kooli eest ja tuues lapsed tagasi kooli juurde. Lisaauhinnaks on tasuta piletid kogu klassile Ecolines’i Tallinn-Riia-Tallinn marsruudil väljumisega Tallinna või Pärnu bussijaamast. Kõikide võitjatega võetakse ühendust selle nädala jooksul.

Video meisterdusest

Jõuluhommik

Juba teist aastat oli 1.-6. klassi õpilastele siseõues jõuluhommik.
Hommiku avas huvijuht Airi A. Maasalo ja H. Auvineni lauluga "Jõulukellad".
Järgnevalt jutustas raamatukoguhoidja Ruth armsa loo kuusepuu unistusest.
Saime vaadata väikeste tantsulaste esituses tantsu "Hei, päkapikud!"
Jõuluhommiku lõpetuseks andis Airi igasse klassi jõuluküünla jõulurahu hoidmiseks.
Jõuluhommik

Jõulumeisterdamine

Õpilasesindus korraldas teisipäeval ja kolmapäeval 1.-6. klasside õpilastele meisterdamise töötoa, kus kõik soovijad said piparkooke kaunistada, kaarte ja lumehelbe baleriine valmistada.
Väike videomeenutus

detsember 14, 2015

Jõululaat

See on meil juba iga-aastane tava, et mõned nädalad pärast kadrilaata tuleb jõululaat.
Sel aastal oli jõululaat 14. detsembril. Väikeses saalis käis hommikust lõunani kibe askeldamine. Oli müüjaid, ostjaid ja uudistajaid. Hästi palju oli müügiks erineva suuruse ja kujundusega piparkooke. Lisaks sai osta veel erinevaid maiustusi, kaarte ja jõulukaunistusi. Ei puudunud ka õnneloos.

detsember 13, 2015

Jõulumaal

Varsti on käes jõulud. Neljapäeval, 10. detsembril käisime klassiga jõulumaal. Sõitsime kohale bussiga. Meid võtsid vastu päkapikud. Esimese päkapiku nimi oli Merili. Ta juhatas meid ühte pisikesse majja. Seal räägiti meile, kuidas vanasti jõule tähistati. Mängisime vanaaegseid mänge. Seal toas olid ka loomad: kitsed, kukk ja kanad. Meie juures käis jõulusokk.
Edasi läksime õue mägiveiseid uurima ja lauta lambaid söötma. Kui kõik õuetoimetused tehtud, läksime tuppa, kus algas etendus. Etenduse lõpus tuli meile külla näärivana. Laulsime, tantsisime diskot ja saime näärivanalt kingitused.
Veel ootas meid söögilaud muffinite ja sooja joogiga. Samal ajal saime Skype´i abil juttu ajada jõuluvanaga. Pärast söömist meisterdasime lambaid.
Meile väga meeldis jõulumaal. Eriti jäi meelde lammaste toitmine.
Laura ja Madleen
2. klass


detsember 11, 2015

Leiutajate konkurss

 
Riiklike preemiate ja koostööpartnerite poolt välja antud eripreemiate võitjad. Foto: Aavo Kaine
Ka sellel õppeaastal olid Parksepa Keskkooli õpilased tublid leiutajad. Leiutiste loojaid oli küll rohkem, kuid žürii poolt said auhinnatud kaks õpilast.

Noorem vanuserühm, 1.–4. klass
III preemia (a´200 eurot):
Mattias Aniott (1.klass) töö „Puhta käe ukselink“ eest


Keskmine vanuserühm, 5.–9. klass
III preemia (a´ 300 eurot):
Ketter Aljes (5. klass) töö „Lugemiskontrollija“ eest


Aitäh kõigile leiutajatele ja nende juhendajatele!

detsember 09, 2015

Rahvusvaheline programmeerimisnädal

Üle maailma toimub 7.-13. detsembril enam kui 100 000 programmeerimise teemalise ürituse ja töötoa. Samuti korraldatakse spetsiaalseid üritusi tüdrukutele, et julgustada neid enam IT-valdkonnas kätt proovima ja murda stereotüüpi nagu oleks tegu vaid meeste erialaga.

“Digimaailmas ja e-riigis hakkama saamiseks on vaja arendada oskusi nagu kriitiline mõtlemine, info usaldusväärsuse hindamine või selle analüüsimine ülesannete lahendamiseks. Koodikirjutamine aitab neid oskusi arendada ning meie eesmärk on julgustada noori seda õppima,“ märkis Rain Laane, Microsofti Baltikumi juht. Minecraft on seejuures Laane kinnitusel sobiv mäng, mis annab võimaluse teha koodi õppimise suunas esimesed sammud ja oma kätega virtuaalmaailmas midagi valmis ehitada.


Parksepa Keskkooli õpilased mängivad samu programmeerimist nõudvaid mänge, mida kõik õpilased üle maailma. Mitte ainult algklasside õpilased, vaid ka keskkooli õpilased. 


Proovi sinagi neid mänge: http://www.nutilabor.ee/mangud/ 

 

ProgeTiigri vahevoor Võrus

3. detsembril toimus Võru Kreutzwaldi koolis HITSA korraldatud digiloovtööde konkursi "Maailmariik Eesti" oma tööde tutvustamine.
Osaleda saab kategoorias:
animatsioon
arvutimäng
videofilm
digitaalne õppematerjal
tikkimismasinaga loodud käsitööese
mobiiliäpp
elektrooniline muusikapala
3-d tehnoloogiaga loodud töö

Parksepa Keskkoolist olid oma töid tutvustamas 5.b klassi õpilased Astrid, Franz ja Hendrik.
Astrid loob mängu TinyTap programmiga. Lähemalt saab teada tema veebipäevikust: http://eestisonhea.weebly.com/

Hendrik Ja Franz loovad legoanimatsiooni. Nende veebipäevik on aadressil: http://piirpeab.weebly.com/

Lisaks oma tööde tutvustamisele sai vaadata teiste töid ja pärast andis komisjon asjalikke näpunäiteid töö edasise tegemise kohta. Päev lõppes HITSA esindaja kingituste jagamisega.
Vaata videokokkuvõtet esinemistest.

Kellel tekkis huvi ise midagi teha, siis veel pole hilja.  Tööd peavad lõplikult valmis olema 29. veebruar.
Rohkem infot saab http://www.hitsa.ee/konkursid/konkursid-opilastele



4. klassi ekskursioon Tallinnasse

2. detsembril sõitsime klassiekskursioonile Tallinnasse. Sõit sai teoks tänu eelmisel õppeaastal kooli parima klassi tiitliga saadud preemiarahale. Päris mitmed meie klassi õpilased oli pealinnas esimest korda.
Hommik algas ekskursiooniga rahvusooperi Estonia teatrimajas. Huvitav oli vaadata teatrilava külje pealt, kostüümi-, grimmi-, dekoratsiooni- ja maaliruumi ning baleriinide harjutussaali. Grete arvates oli see üks uhkemaid teatrihooneid, kus ta on käinud. Eriti meeldis talle imeilus kroonlühter teatrisaali laes. Markusele meeldisid maalid teatrimaja koridorides ja sinises saalis. Ragmar nautis ilusaid kostüüme, kuid Carin imetles uhkeid dekoratsioone. Kauril tekkis lava taga selline tunne, et tahab kohe päevapealt teatrinäitlejaks saada.
Seejärel vaatasime muusikali „Karlsson katuselt“. Meie kohad olid teisel rõdul. Carini üllatuseks sai ka sealt etendust pärsi hästi jälgida. Muusikal oli huvitav, sest oli palju laulmist, tantsu ja kiirelt vahelduvaid põnevaid dekoratsioone. Karlsson tõesti lendas ja kõndis väikevennaga katustel. Renaldole meeldis etenduses eriti see koht, kus tulid röövlid, sest siis läks põnevaks ja Karlsson hakkas tonti mängima. Rasmus ehmus iga kord, kui ülitark ja parajalt paks peategelane järjekordselt oma püssi paugutas. Kaur arvas, et muusikal polnud varem teleris nähtud filmiga üldse sarnane.
Kuna kõhud olid vahepeal väga tühjaks muutunud, siis käisime ühiselt söömas maitsvat lõunasööki Lidos. Seejärel suundusime väikesele jalutuskäigule vanalinna. Kauri hämmastas tohututest klaasplokkidest tehtud Vabadussõja võidusammas Vabaduse väljakul. Lisettele meeldis, et Toompea loss oli kenas jõulurüüs. Patkuli vaateplatvormile jõudes oli väljas juba veidi hämar ja seetõttu oli vaade punaste katustega vanalinnale eriti kaunis. Raekoja plats lummas meid jõulumeeleoluga. Imetlesime suurt ja ilusat jõulupuud ning nautisime jõululaada melu.
Päeva lõpetasime Ronimisministeeriumis, kus koopataolises ruumis saime ronida kõrgetel seintel. Tore oli, et ronimiskeskuse põrandal olid väga pehmed turvamatid ja lae all oli osavate turnijate jaoks sisustatud patju täis tuba. Põnevaks osutus ka tasakaalu harjutamine Slackline lindil. Ei olnud lihtne vetruva ja kõikuva lindi peal kõndida.
Tagasisõit koju oli tore, sest vahetasime sõpradega muljeid ekskursioonist, laulsime ja vaatasime lõbusaid multikaid.
Oli väga vahva ja uusi teadmisi pakkuv päev!

AHHAA

24. novembril käisime koos kolmanda klassiga Tartus Teaduskeskuses AHHAA.
Sinna sõitsime suure bussiga. AHHAAs ootasid meid giidid. Nad rääkisid, mis meid ees ootab ja sellest, kuidas käituma peab. Ja siis läks lahti.
Kõige esimesena olime töötoas, kus meisterdasime śokolaadi. See oli huvitav, sest saime teada, millest śokolaad on tehtud. Peale töötuba oli meil vaba aeg AHHAAs ringi käia. Läksime sõpradega peeglisaali ja eksisime seal ära. AHHAAS oli selline asi, kus oli laia toru sees veekeeris. Ühes kohas olid kalad ja tibud.
Veel käisime AHHAA poes, kus oli palju huvitavaid asju. Mina ostsin sealt endale veekella ja pallid, mida saab vaasi panna.
Mulle väga meeldis seal, eriti huvitav oli elektriauto, saltomasin, tuletõrjeauto ja pingiga ülestõmbamine.
Pärast keskuse külastust käisime McDonald´sis söömas. Tellisin endale lasteeine ja sain kingituseks raamatu.
Oli väga tore reis. Tahan koos oma perega AHHAA´sse uuesti tagasi minna.
Laura, Kristella, Madleen ja Daniel
2. klass