november 25, 2013

Kardilaat

Kadripäeval toimus ELO korraldatud laat. Oli nii müüjaid, ostjaid, kui ka lihtsalt laadalisi kaupa vaatamas.
Kohtumiseni jõululaadal!


november 22, 2013

Loeng tervislikust toitumisest

22. novembril said 3.-5. klassi õpilased kuulata ja oma teadmistega osa võtta väga harivast loengust tervisliku toitumise kohta. Koos arutati läbi kogu päeva toidukorrad. Lektor Veevi Hõrak selgitas väga ilusti, mida peaks sööma hommikul ja miks. Rõhutas, et hommikune söögikord on väga tähtis ja seda ei tohi vahele jätta. Hommikul söömata kooli tulemine on sama, kui minna autoga sõitma ilma bensiinita. Järgmisega arutati lõunasöögist saadavate ainete üle. Siinkohal rõhutas salati söömise vajalikkust. Edasi arutati koos vahepalade söömist ja jõuti märkamatult õhtusöögi juurde. Tasub teada, et õhtune söök peaks olema valgurikas, sest magades väheneb organismis kaltsiumi sisaldus.
Lektor selgitas veel energiajookide ohtlikkusest. Energiajook ja kohv ei ole mõeldud lapsele tarbimiseks!

november 16, 2013

Kadri- ja mardipäeva tähistamine

1.-3. klassi väikesed Kadrid ja Mardid kogunesid aulasse 2. tunni alguseks. Meie ülesandeks oli tutvustada kadri- ja mardipäeva kombeid.
Pidu alustasid mardisandid, kes laulsid ukse taga sisselaskmislaulu. Saanud sisse, kontrolliti, kas põrandad on pühitud, kas kanad ikka munevad ja kas lapsed lugeda oskavad. Selgus, et kõik on korras. Edasi arvasime ära 1. klassi õpilaste antud mõistatusi. Kes vastas õigesti ja kiirest, sai suhu maitsva kommi. Vahele keerutasime jalga kapelli saatel, mida juhendab muusikaõpetaja Ene. Edasi kuulasime mardipäeva kombeid, mida tutvustas 3.a klass. Laulsime koos 2. klassi õpilastega "Mardilaulu" ning õppisime selgeks mardipäeva hüppamise. Ikka selleks, et vili kasvaks kõrgeks ja kapsad ning kartulid paisuksid suureks. Vahele veel mõistatusi ja tantsuks vana head "Kaera-Jaani". Nüüd oli aeg kuulata 3.b klassi kadrikommete tutvustust. 2. klassi abiga sai selgeks lihtne "Kadrilaul". Törts mõistatusi ja natuke pillimängu õpetajate Ülle ja Ene esituses. Aeg jälle jalga keerutada. Seekord tantsisime "Kägarat". Jäi veel üle paluda pererahvalt ande kotikese sisse ja soovida häid soove pererahvale.
Nii sai lastele selgeks õpetatud, kuidas tuleb sandis käia. Kõik vanad head kombed vajavad õpetamist, muidu meil neid varsti enam polegi.
Kallid vanemad! Lööge kaasa traditsioonide õpetamisel! Aidake lapsi kostüümeerimisel.
Aitäh õpetaja Hellele kava koostamise ja õpetaja Üllele kava kokkupanemise ja päeva juhtimise eest!


4.-6. klassi karneval oli loov ja loominguline. Õpilased olid jaotatud kaheksaks eri rühmaks: herned, oad, porgandid, viljaterad, haned, kanad, mardisokud ja hobused. Peole oli kohale lennanud ka suur emahani. Nii nagu väikesed, olid ka suured ette valmistanud kavad, peretutvustused, mida teistele näidati. 4., 5., ja 6.b klass rääkis traditsioonilisest mardi-kadri kombestikust, 6.a esituses saime aga näha tänapäevastatud mardi-kadri kombeid. Näiteks jäi meelde selline teadmine, et kui mardipäeval tuleb ameeriklane külla, siis küll tuleb ka austraallane ja nii muidugi läkski. Iga klass pidi välja mõtlema ühe mängu, mida teiste klassidega mängida. Mängud olid vahvad ja eriilmelised, põhinesid meeskonnatööl. Mõistatama pidi viktoriini küsimusi, moodustati eriarvulisi võistkondi, disainiti Kadri ja Mardi modelli ning proovile pandi õpilaste tähelepanu ja reaktsioonikiirus. Suurt elevust ja hasarti pakkus vana hea mäng „Kõnnin ümber tooli“ ja kui muusika vaikib, tuleb endale leida vaba tool, kuhu istuda. Võitjana väljus sellest mängust 4. klassi Geir-Melany.

Looduskaitse 100

Parksepa kooli vanas raamatukogus saab näha  looduskaitseteemalist rändnäitust „Hoia, mida armastad!“. Näitus on pühendatud Eesti looduskaitse 100. aastapäevale. Näituse eesmärgiks on pöörata tähelepanu meie looduse mitmekesisusele ja kaitsele. Näitus on avatud 12.-20. novembrini.
Näitus on sobilik 1.-12. klassi õpilastele. See ei ole lihtsalt näitus, vaid saab lisaks teadmiste omandamisele ka mängida: loodusteemaline põrandamäng, kuupidest pildi kokku panemine, osavus- ja koordinatsioonimängud. Selleks, et hakata suurt põrandal olevat mängu mängima, peab teadmisi olema looduskaitse all olevatest loomadest, taimedest, objektidest ka üldse kogu looduskaitsest. Soovijad saavad täita ka töölehti, mida saab vajadusel paljundada.
Meie kooli õpilased väga usinasti käivad klasside kaupa näitusega tutvust tegemas. Vahetundides ja peale õppetunde käiakse veel koos sõpradega mängimas. Nii huvitav!


Põhjamaade raamatukogunädal

Põhjamaade raamatukogunädal on projekt, mis Põhjala Ühingute Liidu eestvedamisel püüdleb lugemise, Põhjamaade kirjanduse ning jutuvestmise traditsiooni tutvustamisele ja edendamisele Põhjamaades ning nende naabruses.
Esmaspäeval, 11. novembril 2013 algab XVII Põhjamaade raamatukogunädal, mis on pühendatud teemale "TALV  PÕHJALAS".
Novembripimeduses süüdatakse küünlad ja loetakse ette katkendeid 2013. aasta autorite raamatutest. Ettelugemine ja jutuvestmine ongi Põhjamaade raamatukogunädala peaidee.

 Sel aastal pühendus raamatukoguhoidja Ruth 1.-2. klassi õpilastele. Nemad vajavad kõige rohkem kuulamisoskuse harjutamist. Ruth luges neile ette katkendeid Tove Janssoni raamatust "Muumitroll". Tore oli lugu Muumitrollist, kes ärkas keset talve üles ja mida ta kõike nägi ja tegi. Lisaks sellele said lapsed teadmisi Põhjamaadest ja virmalistest.

Aitäh raamatukoguhoidja Ruthile!

Kallid vanemad, lugege või jutustage oma lastele, et nad õpiksid kuulama!


Võru keele nädala lõpetamine Väimela lasteaias

4.-8. novembrini peeti Võrumaal võru keele nädalat. Väimela lasteaia õpetajad Piia, Ele ja Maivi kutsusid meie kooli õpilasi võru keele nädalat lõpetama. Juuni kuu alguseks olime selgeks õppinud uue võrukeelse näidendi. Nüüd tuli see näidend vaid meelde tuletada.
8. novembri hommikul kell 9 olimegi lasteaias. Enne esinemist saime veel rühmas natuke lego klotsidega mängida. Tuleb vist klassi ka muretseda lego klotsid, suured lapsed mängisid veel nii õhinaga.
Oligi aeg astuda lavale. Mis sellest, et eelmisel päeval sai suure publiku ees esinetud, ikka oli hirm suur. Nüüd olid vaatamas ju oma endised lasteaiaõpetajad ja vaatamas väikesed õed ja vennad. Kui algus tehtud, läks kõik juba ladusalt. Esinemise lõppedes oli kõigil hea tunne ja soov veel esineda. Oli ju omandatud praktiline võru keele kasutamise oskus.
Aitäh Väimela lasteaia õpetajatele, kes meid esinema kutsusid. Tänu neile pidime oma näidendi meelde tuletama ja saime ka ise aktiivselt osa võtta võru keele nädalast.

november 10, 2013

2012/2013. õa klassidevahelise võistluse võitis 3.a klass

7. nov käisime klassiga preemiareisil. Külastasime Tartu Mänguasjamuuseumit, Jaani kirikut, vaatasime etendust „Suur maalritöö“ ja külastasime Äksis Jääaja keskust.
Reisi esimeseks peatuskohaks oli Tartu. Vaatasime Tartu Ülikooli peahoonet, käisime Jaani kirikus. Jaani kirikus panime küünlad põlema ja vaatasime ringi. Peale Jaani kirikut läksime Tartu Mänguasjamuuseumisse. Seal nägime väga palju huvitavaid mänguasju. Ajutiselt on seal üleval ka autode näitus. Järgmisena suundusime vaatamas etendust „Suur maalritöö“. Etendus rääkis värvidest. Kunstnik maalis hästi palju asju. Näiteks maalis ta maju, lilli ja loomi.
 Edasi sõitsime Jääaja keskusesse. Seal nägime palju huvitavaid jääaja loomi ja igasuguseid teisi asju, mis olid jääajaga seotud. Loomadest nägime mammuteid ja muid huvitavaid jääaja loomi.
 Mulle meeldis kõige rohkem Jääaja keskus. 
 Kõik oli väga tore ja klassi seltskond oli ka hästi tore ja lõbus. Kui ma saaksin, siis läheksin uuesti sellisele preemiareisile.
Juku



7. novembril käisime klassiga  preemiareisil. Sellele reisile saime tasuta, sest meil oli klassidevahelisel võistlusel võidetud raha veel kasutamata.
Kõigepealt käisime Mänguasjamuuseumis. Küll oli seal palju nukke! Mõned olid sinna toodud isegi Hiinast ja Jaapanist. Minu lemmikuteks  olid teatrinukud.
Nukud vaadatud külastasime Teatri Kodu, kus vaatasime etendust "Suur maalritöö". Kogu etendus oli joonistatud liiva peale. Vahva oli vaadata, kuidas iga pilt valmis.
Teater vaadatud, sõitsime  Jääaja keskusesse. Seal sõime ja siis tutvusime jääaja loomadega. Ka giid rääkis meile jääajast. Väga tore oli vaadata virmalisi. Jääaja loomadest meeldis mulle üle kõige mammut.
Reis oli pikk ja väga huvitav. Aitäh õpetajale, kes meiega igale poole minna viitsib! 
Nele          


november 09, 2013

Isadepäeva kontsert

Sel aastal rõõmustasime isadepäeva kontserdile tulnuid erinevate lauludega. Laste- ja segakoori esituses kuulsime järgmise laulupoe kavas olevaid laule. Lisaks kooridele esinesid Laulukarussellil osalenud õpilased, kapell ja 3.b klassi poisteansambel.  Lõpuks nägime Talis Timmi kirjutatud võrukeelset näidendit "Kuis Jaagumäe talo eläjä võro kiilt opsõva´".
Aitäh kõigile kontserdi kuulajatele!


Kullõ´, ma loe sullõ

Neljapäeval, 7. nov toimus 3. võrukeelne ettelugemisvõistlus. Sel aastal võtsid sellest osa Astrid Runtal nooremas vanuserühmas ja Maryleen Karise vanemas vanuserühmas. Loosi tahtel said lapsed ette lugemiseks palad "Mino Võromaa 26" kogumikust. Natuke aega harjutamiseks ja võistlus võiski alata.
Lugemine läks ladusalt. Astrid ja Maryleen lugesid hästi, kuid sel aastal leidis žürii meie lastest veel 3 paremat lugejat. Seega auhinnalisi kohti ei saavutanud. Lugejad ise võrdlesid oma lugemist kaasvõistlejatega ning olid žürii arvamusega nõus. Kuid lubasid lindlasti terve aasta harjutada ja avaldasid soovi, et järgmisel aastal võtavad kindlasti osa.
Kui küsite, et miks ma sel aastal ei võtnud kaasa eelmise aasta võitjaid, siis ikka aususe pärast. Arvan, et kui oled sel võistlusel olnud väga hea, siis võiks anda võimalust ka teistel proovida oma headust.
Õp Ene

Isad koolitunnis

4.-8. novembrini kutsuti kõiki isasid tulema kooli ja läbi viima üht tundi. See ei pidanud olema ei eesti keel ega füüsika. Isa isa võis tulla kooli ja rääkida teda ennast huvitaval teemal. Meie isadel on ju toredaid hobisid, milles rääkida ja mida lastelegi tutvustada-näidata. Peale selle töötavad meie isad ametikohtadel, millest lapsed vähe teavad. Isad ei pidanud tegema midagi kaelamurdvat, vaid olema see tavaline lihtne töökas isa, kes ta päevast päeva on.

Üleskutsele vastasid algklassidest ainult 2 isa.

3.a klassis käis esinemas Nele isa Tarmo Jõgeva. Tema teemaks oli elekter: mis on elekter, kuidas säästlikult kasutada. Koos vesteldi elektri teemal, vaadati multifilmi, tehti test ning pildistati.
Tasub teada, et Tarmo Jõgeva valiti selle aasta Võrumaa aasta isaks.
Meil on hea meel, et on selliseid tublisid isasid!
Aitäh  Tarmole!
 




Projekti „Isad koolitunnis“ raames oli V klassil kolmapäeval, 06. novembril külas Kristjani isa Ilmar, kes rääkis meile oma perest ja isa rollist peres. Seda oli väga põnev kuulata. Aga veel põnevamaks läks siis, kui  ta hakkas rääkima oma huvidest ja hobidest. Saime  oma silmaga vaadata erinevate müntide kogusid ning kuulata nende saamislugusid.

Meie sooviks on, et teisedki isad leiaksid tee koolimajja oma laste tundidesse. Kindlasti oleks meil koos väga tore. Niisugused tunnid on heaks vahelduseks tavapärasele koolitööle. 
 Kristjani isale suur aitäh!



V klass



Järgmisel aastal ootame palju rohkem isasid oma tööst või hobist rääkima.

Metsamoori nukud

5.-8. novembrini sai vaadata näitust Metsamoori nukkudest. Milline tüdruk ei tahaks endale sellist nukku?